söndag 19 oktober 2014

Svampar som vispat smör

Efter alla smådjur i förra inlägget tänkte jag börja med lite växter och svampar denna gång.Vi börjar med några vackra lavar och mossor. Längst ut till höger på övre raden ser ni vitmosslav som är mycket lätt att känna igen på sina rosa "pluttar" och ljustgröna bål. Längst ner till höger ser ni grön sköldmossa som alltså bara är en liten grön cylinder på ett skaft. Det är ovanligt att man ser dem i små skogar som här - snarare växer den en eller två tillsammans. Den gillar riktigt nedbruten ved och är nästan omöjlig att se om man inte sätter näsan till veden. I övrigt har jag misslyckats med att identifiera arterna på bilderna. Den gröna uppe till vänster är en mycket vacker lav i alla fall, den växte tydlig och stor på en gammal björk i en hage. Till höger om denna är en oanselig lav med små grå pluttar. Nere till vänster är något som jag inte vet om det är en svamp eller lav! Rosa-violetta skålar. Jag tänkte först lav, men börjar bli osäker. Och så fick ni ett kryp på bilden också! Bara för att ni saknade dem så. Nere till mitten är bara vanlig mossa (björnmossa kanske?) med mycket intressant struktur i toppen - liksom "tallrikar" där den verkar växa vidare.


Svamptiden börjar bärga mot slutet nu, men rykten gör gällande att det har varit ett superår för svampplockare. Mina klasskamrater har i alla fall lätt distraherats av trattkantareller och vanliga kantareller i skogarna (till min mammas förtret plockade jag inga åt henne). Jag har inte riktigt brytt mig om att fota ätsvampar utan lite roliga istället.


Här var en himla massa fingersvampar! Den längst till vänster är en kandelabersvamp - gillar att växa på död, fallna aspar. Därefter kommer en korallfingersvamp som är stora, dm-höga samlingar som växer på marken. Därefter är en okänd fingersvamp medan det lilla vita "trädet" till höger om mitten är en vit vedfingersvamp. Sedan ännu en fingersvamp som gillar ved och allra sist vita spöklika figurer som växte i gräset i en hage.


Ännu en vacker, udda svamp är skålsvamparna. De bruna och orangea till vänster gillar t.ex. att växa i grovt grus på vägarna.


Ovan ser ni tre hyfsat lika svampar, två jordstjärnor som först har formen till vänster och sedan "lyfter upp sig" genom att fälla flikarna nedåt. Dessa växer gärna under kjolgranar - granar med låga hängande grenar med tjock barrmatta under sig. Golfbollen till höger är en supervacker röksvamp.


Sen kommer vi till de mindre svamparna som hör till samma typ som de som kommer här nedan. De till vänster och de i mitten är förmodligen båda "vargmjölk", varav de bruna är gamla och mogna medan de orangerosa är "yngre". Till höger lyser den gröna skålsvampen turkosaktigt ur mossan. Denna kan lätt hittas även när den inte har fruktkroppar (skålarna) eftersom den färgar veden i samma turkosaktiga färg.


Sedan finns det svampar som inte riktigt är svampar men ändå liksom lite som svampar. Komplicerat? Ja lite smått... Slemsvamp är lite mer som en amöba, den kan röra på sig och äter bakterier och annat gottigott. Det färggranna som oftast är det som syns är fruktkroppar - alltså hur den sprider sig vidare. Till höger på bilden ovan är det lätt igenkänneliga "trollsmöret" och det såg verkligen ut som vispat smör! Kändes som det också... kladdigt värre.

Sen glömde jag ju några kryp senast!! Klantigt av mig - så nedan kommer dessa roliga! Mina favoriter är den svarta skalbaggslarven med dess pansarlika utseende samt den ljusa tusenfotingen. Tyvärr har jag ännu inte hittat någon särskilt bra hemsida för att identifiera larver - behöver kanske lägga ner några kronor på att köpa en bra bok (om det finns?).

1) mätarlarv 2) skalbaggelarv 3) tusenfoting
4) fjärilslarv 5) gräsulvslarv 5) snigel

Hade tänkt bjuda er på fjärilar och sånt vackert, men det blev så mycket svampar att ni får vänta tills nästa inlägg!

2 kommentarer:

  1. Härliga beskrivningar som får mig att längta till skog och mark. Nu ligger det trattisar och torkar på baren.

    SvaraRadera
  2. Vilken tur att du hittade egna! Tack för komplimangen :D

    SvaraRadera