lördag 23 augusti 2014

Vatten uppifrån och nerifrån

Jag har blivit lite fantasilös i min naturbesök det senaste så här är ännu ett besök på Herrebro! Det är något extra roligt med att se samma plats olika tider på dygnet och året, se vad som förändras och så. Varje gång jag har besökt våtmarken så har jag sett ett ny fågelart, vilket gör det extra roligt. Igår satt jag hemma och bakade kanelbullar när himlen klarnade och solen kom fram. Jag gav mig av när jag var klar och lagom till att jag kom fram så öppnade sig himlen och det började ösregna. Tur att det fanns ett gömsle! Något jag tänkte på var att jag gärna hade haft ett gömsle riktat mot skogen också, för att se småfåglarna. Såg en nötväcka, talgoxe, och förmodligen en trädkrypare. Det var fullt med ljud trots att regnet hade börjat. Behöver verkligen lära mig deras sånger!

Min första iakttagelse var en hel svärm med olika insekter på ett träd. Jag gissar på att det hade blivit skadat på något sätt för det ran sav nerför stammen och det lockade både insekter och sniglar. När man ser så många tillsammans inser man hur olika de ser ut. Nedan ser ni två som verkligen stod ut.


Även den lite mer estetiskt tilltalande Amiralfjärilen njöt av saven en bit upp på stammen.

Amiralfjäril (Vanessa atalanta)
Precis när jag anlände till våtmarken så skrämde jag upp en rovfågel. Jag gissar på ormvråk men jag har väldigt svårt att känna igen fåglar på avstånd. Eftersom det var sent på kvällen och dåligt ljus så fick jag flera lite småsuddiga och mörka bilder, nedan är tre som jag ändå gillade trots kvaliteten.

1) änder 2) rovfågel 3) Rörhöna?
Det var ändå något mysigt med regnet och skymningsljuset, även om det kom ner rejält och jag inte hade så mycket kläder på mig och undrade hur fasiken jag skulle komma hem något sånär torr (det slutade regna så jag kunde komma hem utan att se ut som en dränkt katt). Så här ser Herrebro ut i regndräkt:


Men trots att allt var mörkt och jag fortfarande har en liten vanlig kamera så kunde jag ta några riktigt fina kort.


När jag stod där och tryckte i gömslet i regnet så dök det gång på gång upp en liten fågel jag sett förut. Jag är osäker på vad det är, tänkte först att det var en dubbelbeckasin eller liknande, men sen såg jag hade den hade vit övergump och orange/röda ben så det tyder mer på rödbena. Oavsett fick jag flera häftiga bilder på den.

Vadare av nått slag
Just precis när jag var glad över alla dessa bilder på vadaren så vände jag mig till andra sidan och tog lite foton på änder och insåg plötsligt att allra längst bort så gick två mycket större fåglar, och när jag drog upp kikaren såg jag att det var tranor, inte hägrar som var min första misstanke. Visst är de vackra?

Tranor
Efter denna lilla lycka tog jag cykeln hem och värmde mig med te och kanelbullar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar