lördag 19 juli 2014

Herrebro våtmark - tredje tillfället

Denna gång försökte pappa och jag komma nära från Borgs Kyrka för ett nytt perspektiv, men därifrån såg vi endast kor. Det fanns inte heller något bra sätt att ta sig till gömslet eller tornet därifrån vilket var mycket synd. Vi cyklade runt hela vägen istället och tog den gamla vanliga vägen. Bara gömslet denna gång också, och vi var inte ensamma där - ett lyckligtvis tomt getingbo hängde i taket. Och från golvet flaxade det till och så låg skönheten nedan plötsligt i sitt bo vid nocken.

Ladusvala
Se den röda hakan. I flykt kan man se att de har långa stjärtspröt till skillnad mot hussvalan, fast den "svalan" man oftast ser är inte en svala alls utan en tornseglare. Förr kallades den svala, därmed den vanliga hopblandningen.

På vägen dit var det dock ett surr av bland annat en imponerande bålgeting och massvis med flicksländor - se nedan för tre olika typer jag fotade på en liten yta.

Flicksländor
 Sen fanns det precis överallt en fluga med randiga vingar. Någon som vet vad det är? Verkade inte vilja bitas så nog ingen broms.
Konstig fluga
Småfåglar sjöng och fladdrade mellan träden, men inga riktigt bra bilder på dem. Denna unga men flygga fågel satt så fint på spången över vattnet men blev ändå lite suddig. Mycket mysigt att gå längs spångarna genom den översvämmade skogen. Trolskt och väl värt besök, som jag sagt förut!

Sädesärla
Jag såg inte så många fåglar längre - de flesta har nog flyttat vidare, men några ungfåglar av såväl mås som knipa visade att häckning skedde även hos de vattenförtjusta fåglarna.

Unga knipor
 Men två eller eventuellt tre fåglar var nya för mig (i alla fall på nära håll):

Svarthakedopping
1) beckasin? 2) Knipa, hona 3) brunand? 4) okänd
 Jag tror nummer 4 kan vara samma som denna nedan:


Medan pappa och jag värmde oss från den kyliga vinden genom att hitta lä och sol på gömslets baksida så roade jag mig med att kolla på små maskar på lerbotten, och såg en pytteliten mal (typ) och lyckades fotografera en nyckelpiga i ovanliga färger.


Så nej, ni blev inte av med insekterna denna gång heller, men lite fåglar blev det också!

2 kommentarer:

  1. Måste säga att jag blev mycket förtjust i dina foton på flicksländorna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Den röda har jag printat ut och satt upp på väggen hemma! Jag är verkligen svag för sländor :)

      Radera