lördag 26 april 2014

Påsk i skärgården!

Ett något försenat inlägg men jag lovar fina bilder! Redan på vägen ut till ön så hann jag se tranor, svanar och strandskator. I båten såg jag ejdrar i par och flock. På ön hann jag både se en nyfödd kalv, flera nyfödda lamm och ett lamm som föddes medan jag såg på. Helt underbart att se och obeskrivligt "hedrande" att få vara med om. Jag tänker inte lägga upp några kladdiga bilder dock, så var lugna. Förra året fick jag se en get "killa" (vilket tydligen är ett godkänt ord, tänka sig) och filmade detta i tysthet.

Tillbaka till det mer vilda! Vad lyckades jag inte fota? Gransångaren som sjöng sitt salt-sill läte runt huset, hackspetten som skrämdes av kossorna (jäkla kossor!) och en huggorm i gräset. Flera småfåglar som jag inte hade en möjlighet att identifiera. Blommorna satt snällare och poserade för mig. Jag såg den förtjusande julrosen (en gång planterad i en gammal trädgård där det också växer kungsliljor, vildtulpaner och aftonstjärnor senare på våren), vårlökar, massor av påskliljor. Även några växter jag inte sett förut - bl.a. en nunneört och jordreva. Även en pytteliten skålsvamp (misstänker jag) fångade mitt öga. Varje "skål" var högst en halv centimeter i diameter.
1) julros 2) skålsvamp 3) styvmorsviol

Nunneört
 Allting är dock inte lika lättidentifierat, inte ens när det står still. Nedan ser ni en vit blomma som påminner om någon sorts -trav eller mandelblomma, men jag är inte nöjd med någon art jag jämfört med. Önskar verkligen att jag plockat med mig den, men samtidigt gillar jag att lämna naturen orörd!
Vad är det här för något? Påminner om typ backtrav men bladen ser konstiga ut.
 Inte heller har jag tagit mig tid att identifiera mossorna och lavarna jag har fotograferat, men här får ni ett smakprov av skönheten i den lilla växtvärlden!
Mossor och lavar!
Nedan ser ni jordrevan, mycket vacker liten blomma som växte bland en av alla stengärdsgårdar ute på ön.
Jordreva
Men självfallet kunde jag inte låta bli att fota fåglarna heller. Tofsviporna "yipade" och gässen snattrade vid husfjärden medan vi i familjen solade i lä bakom huset.

Tofsvipor
Helt plötsligt dök en havsörn upp på himlen och svävade förbi. Kan aldrig påminna mig om att vi såg dem i min ungdom (inte för att jag är så gammal) men de senaste åren ser man dem hela tiden. Underbart!

Havsörn
Mina promenader resulterade även i en art jag inte identifierat förut men som visade upp sig på en rostig gammal struktur som jag tror en gång höll uppe en flaggstång. Även sädesärlan visade upp sig och gässen, som är så stora, gör det ganska lätt för min lilla kamera att få bra bilder. Kanadagässen är snarlika vitkindade gäss (ni, liksom jag, som kallar alla med svart hals för kanadagäss får det därmed lite svårare hädanefter). Vitkindade gäss ska ha i princip hela huvudet vitt om jag förstår det rätt, medan kanadagässen endast har en vit strimma.

1) sädesärla 2) kanadagäss 3) stenskvätta
Men som biolog är jag inte bara intresserad av det vackra och gulliga.

Två typer av sniglar!
Riddarskinnbagge heter denna skönhet

Allt som allt var det en lyckad och vacker helg med middag i det fria och lugna dagar. I nästa blogg kommer ni få se bilder från Herrebro våtmark! En nyanlagd våtmark alldeles utanför Norrköping, precis vid Borgs kyrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar