måndag 14 april 2014

Ormfobi? Titta åt annat håll!

Jag hade känt mig lite skyldig för att mest ha gömt mig inne och kollat på netflix under veckan och pallrade mig ur sängen imorse för att hinna med en liten vitsippepromenad till Vrinneviskogen. Det var lite tidigt för att de skulle ha slagit ut ordentligt men jag är säker på att solen senare under dagen skapade ett fält lika vitt som nyfallen snö.

Vitsippor! Vitsippor överallt!
Jag hade även sett de "svampliknande" utskotten i dikeskanterna som egentligen är strobili från equisetum (gud vad man pluggat in dessa ord). Alltså, med enklare ord - "blomman" från fräkenväxter (fast de har ju egentligen inte blommor men det får ni lära er på botaniken).

Fräken (Equisetum spp), tror det är två olika typer
Dessa två växter var allt jag hade planerat att fota, och sen ta mig hemåt innan skolan. Men jag blev självfallet distraherad av fåglar som till och med sjöng rakt igenom ljudboken jag lyssnade på (Conn Iggulden om Djingis Khan, för de som är intresserade). Mest bofinkar men även en blåmes (som blev så suddig att jag inte ens kan med att visa fotot).

Bofinkar
Jag spanade även in några fler vårväxter, bland annat en gul som jag kände igen men aldrig försökt identifiera. Nu tog jag mig tid och det var inte så svårt att lista ut att det måste vara svalört. Därutöver hittade jag även harsyra (supergott! Hoppas inga hundar har kissat på dem bara...) och tussilago.

1) svalört 2) harsyra 3) tussilago
Till slut började jag ta mig hemåt men fastnade på en högljudd fågel och mitt i att ta porträtt på denna vackra gulsparv (nedan) så kom en äldre herre förbi och frågade om jag fått några fina foton.

Gulsparven
Sen förklarade han att han skulle kolla på ormarna som solade i diket på andra sidan av träden. Jag följde efter honom medan han förklarade att ormarna hade börjat komma fram redan i mars och att deras antal redan började sjunka allteftersom de ringlade sig iväg från gärsgården som gick längs med gärdet. Att ett slumpmässigt möte kan bli så lyckat! Han pekade ut ännu fler ormplatser som jag ska undersöka en annan dag, tills dess får ni njuta av dessa skönheter - en svart huggorm och tre vanliga huggormar.

Huggormar som myser i vårsolen
Allra sist stötte jag på en blyg fasan och en något mindre blyg hare och en liten fågel. Allihop satt och tryckte i varsin buske på min väg hem och bilderna blev mindre bra. Den lilla fågeln misstänker jag starkt är en grönfink - se på fotot nedan och säg gärna om ni tror jag har rätt. Rödaktig näbb, grå vinge med gult streck, samt gult ovan vingen.

Grönfink?
Tack och lov för att man ibland lyckas pallra sig ur sängen och övertala sig själv om en promenad, eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar