onsdag 30 april 2014

Herrebro våtmark

Det finns en helt nyanlagd våtmark precis utanför Norrköping som kallas Herrebro, eftersom den ligger vid den gamla tippen med samma namn. Nuförtiden är den gamla tippen ett slamupplag. Detta skulle kunna tänkas vara lite lätt motbjudande men jag kände ingen lukt under de timmar jag var där. Eller jag och min pappa bör jag säga, eftersom det var han som informerade mig om denna nya sevärdhet! För att hitta dit är det lättast att satsa mot Borgs kyrka - det finns en parkering mittemot som är till våtmarken. Finast är dock att ta grusvägen in - första grusinfarten efter bron (vid NORF-ridskolan). Vi cyklade och det tog nog inte mer än 15-20 minuter. De jobbar fortfarande med att göra fina stigar i området så ha bra skor på er än så länge. Däremot inne i våtmarken finns fina spångar så man blir inte blöt om tårna!

Spångar i Herrebro, längst till höger ser ni även gömslet
I våtmarken finns det både ett fågeltorn, som befinner sig en bra bit från vattnet precis under en mysig ek. Ta med kikare om ni ska spana härifrån!

Utsikt i Herrebro! I mitten ser ni fågeltornet, till höger är vyn från detsamma
Gömslet är lite roligare - då går man först igenom hela skogen och våtmarken för att komma in i ett litet hus med smala luckor runt väggarna. Funkade väldigt bra att spana igenom och jag fick bra bilder på fåglar som inte alls fattade hur nära vi farliga människor var. Även på vägen dit och ifrån så lyckades jag fota sädesärla och steglits.

1) sädesärla 2) enkelbeckasin? 3) steglits
Sävsparv!
Två av fåglarna var helt nya för mig, och steglitsen hade jag aldrig fotat förr. Enkelbeckasinen är jag osäker på, men jag tror den långa näbben och de "linjerade" mönstrena på överkroppen skiljer den från övriga brunspräckliga vattenfåglar. Sävsparven var mycket lätt att känna igen när jag väl identifierat den - se den svarta formen på huvudet och de vita "polisongerna" samt vit runt nacken. Såg två av dessa, kanske hane och hona.

Skrattmåsar fanns det i massor (kanske inte jämfört med Tåkern, men många ändå). Chokladbrun huva till skillnad mot tärnornas "munkhätta" i svart. Ett helt gäng med fiskmåsar eller tärnor satt på öarna längre bort och de fick jag inga bra bilder på.
Skrattmåsar
Även änder fanns i flera uppsättningar, både gräsänder och skedänder. De senare hade jag aldrig sett förut och färgen var verkligen vacker! Minst ett par såg jag, eventuellt två.

Vanliga gräsänder
Skedänder
Även knipor och sothönor stoltserade för oss i vatten och på de små öarna där skrattmåsar hade koloni.

Knipa

Sothöna - ev. är den vänstra något annat?
 När vi hade stått i gömslet så länge att vi började frysa gick vi bort till fågeltornet. På vägen hittade jag den enda floran som jag fotade för dagen - en gullviva. Bland ekarna lekte sedan bofinkar. Är det någon som vet vad det är för liten fågel som så ivrigt hovrar ovanför gärden? Den lyckades jag inte ens fånga ordentligt i kikarsiktet.

Gullviva
Bofink, hane
Min pappa var lite besviken över att ingen örn kom ut och attackerade och åt någon av fåglarna... ornitologi var kanske lite tråkigt för honom, men vi fick istället se arga tofsvipor jaga bort en korp (kanske en kråka).

Korp (?) Havsörn (se kommentar!) till vänster, tofsvipa till höger

Mer spännande än så blev det inte, men mysig dag och sen fick jag tårta hos lillasyrran vilket inte var helt fel heller.


lördag 26 april 2014

Påsk i skärgården!

Ett något försenat inlägg men jag lovar fina bilder! Redan på vägen ut till ön så hann jag se tranor, svanar och strandskator. I båten såg jag ejdrar i par och flock. På ön hann jag både se en nyfödd kalv, flera nyfödda lamm och ett lamm som föddes medan jag såg på. Helt underbart att se och obeskrivligt "hedrande" att få vara med om. Jag tänker inte lägga upp några kladdiga bilder dock, så var lugna. Förra året fick jag se en get "killa" (vilket tydligen är ett godkänt ord, tänka sig) och filmade detta i tysthet.

Tillbaka till det mer vilda! Vad lyckades jag inte fota? Gransångaren som sjöng sitt salt-sill läte runt huset, hackspetten som skrämdes av kossorna (jäkla kossor!) och en huggorm i gräset. Flera småfåglar som jag inte hade en möjlighet att identifiera. Blommorna satt snällare och poserade för mig. Jag såg den förtjusande julrosen (en gång planterad i en gammal trädgård där det också växer kungsliljor, vildtulpaner och aftonstjärnor senare på våren), vårlökar, massor av påskliljor. Även några växter jag inte sett förut - bl.a. en nunneört och jordreva. Även en pytteliten skålsvamp (misstänker jag) fångade mitt öga. Varje "skål" var högst en halv centimeter i diameter.
1) julros 2) skålsvamp 3) styvmorsviol

Nunneört
 Allting är dock inte lika lättidentifierat, inte ens när det står still. Nedan ser ni en vit blomma som påminner om någon sorts -trav eller mandelblomma, men jag är inte nöjd med någon art jag jämfört med. Önskar verkligen att jag plockat med mig den, men samtidigt gillar jag att lämna naturen orörd!
Vad är det här för något? Påminner om typ backtrav men bladen ser konstiga ut.
 Inte heller har jag tagit mig tid att identifiera mossorna och lavarna jag har fotograferat, men här får ni ett smakprov av skönheten i den lilla växtvärlden!
Mossor och lavar!
Nedan ser ni jordrevan, mycket vacker liten blomma som växte bland en av alla stengärdsgårdar ute på ön.
Jordreva
Men självfallet kunde jag inte låta bli att fota fåglarna heller. Tofsviporna "yipade" och gässen snattrade vid husfjärden medan vi i familjen solade i lä bakom huset.

Tofsvipor
Helt plötsligt dök en havsörn upp på himlen och svävade förbi. Kan aldrig påminna mig om att vi såg dem i min ungdom (inte för att jag är så gammal) men de senaste åren ser man dem hela tiden. Underbart!

Havsörn
Mina promenader resulterade även i en art jag inte identifierat förut men som visade upp sig på en rostig gammal struktur som jag tror en gång höll uppe en flaggstång. Även sädesärlan visade upp sig och gässen, som är så stora, gör det ganska lätt för min lilla kamera att få bra bilder. Kanadagässen är snarlika vitkindade gäss (ni, liksom jag, som kallar alla med svart hals för kanadagäss får det därmed lite svårare hädanefter). Vitkindade gäss ska ha i princip hela huvudet vitt om jag förstår det rätt, medan kanadagässen endast har en vit strimma.

1) sädesärla 2) kanadagäss 3) stenskvätta
Men som biolog är jag inte bara intresserad av det vackra och gulliga.

Två typer av sniglar!
Riddarskinnbagge heter denna skönhet

Allt som allt var det en lyckad och vacker helg med middag i det fria och lugna dagar. I nästa blogg kommer ni få se bilder från Herrebro våtmark! En nyanlagd våtmark alldeles utanför Norrköping, precis vid Borgs kyrka.

måndag 14 april 2014

Ormfobi? Titta åt annat håll!

Jag hade känt mig lite skyldig för att mest ha gömt mig inne och kollat på netflix under veckan och pallrade mig ur sängen imorse för att hinna med en liten vitsippepromenad till Vrinneviskogen. Det var lite tidigt för att de skulle ha slagit ut ordentligt men jag är säker på att solen senare under dagen skapade ett fält lika vitt som nyfallen snö.

Vitsippor! Vitsippor överallt!
Jag hade även sett de "svampliknande" utskotten i dikeskanterna som egentligen är strobili från equisetum (gud vad man pluggat in dessa ord). Alltså, med enklare ord - "blomman" från fräkenväxter (fast de har ju egentligen inte blommor men det får ni lära er på botaniken).

Fräken (Equisetum spp), tror det är två olika typer
Dessa två växter var allt jag hade planerat att fota, och sen ta mig hemåt innan skolan. Men jag blev självfallet distraherad av fåglar som till och med sjöng rakt igenom ljudboken jag lyssnade på (Conn Iggulden om Djingis Khan, för de som är intresserade). Mest bofinkar men även en blåmes (som blev så suddig att jag inte ens kan med att visa fotot).

Bofinkar
Jag spanade även in några fler vårväxter, bland annat en gul som jag kände igen men aldrig försökt identifiera. Nu tog jag mig tid och det var inte så svårt att lista ut att det måste vara svalört. Därutöver hittade jag även harsyra (supergott! Hoppas inga hundar har kissat på dem bara...) och tussilago.

1) svalört 2) harsyra 3) tussilago
Till slut började jag ta mig hemåt men fastnade på en högljudd fågel och mitt i att ta porträtt på denna vackra gulsparv (nedan) så kom en äldre herre förbi och frågade om jag fått några fina foton.

Gulsparven
Sen förklarade han att han skulle kolla på ormarna som solade i diket på andra sidan av träden. Jag följde efter honom medan han förklarade att ormarna hade börjat komma fram redan i mars och att deras antal redan började sjunka allteftersom de ringlade sig iväg från gärsgården som gick längs med gärdet. Att ett slumpmässigt möte kan bli så lyckat! Han pekade ut ännu fler ormplatser som jag ska undersöka en annan dag, tills dess får ni njuta av dessa skönheter - en svart huggorm och tre vanliga huggormar.

Huggormar som myser i vårsolen
Allra sist stötte jag på en blyg fasan och en något mindre blyg hare och en liten fågel. Allihop satt och tryckte i varsin buske på min väg hem och bilderna blev mindre bra. Den lilla fågeln misstänker jag starkt är en grönfink - se på fotot nedan och säg gärna om ni tror jag har rätt. Rödaktig näbb, grå vinge med gult streck, samt gult ovan vingen.

Grönfink?
Tack och lov för att man ibland lyckas pallra sig ur sängen och övertala sig själv om en promenad, eller hur?

söndag 6 april 2014

En tamare vecka

Den här veckan blir det ingen kavalkad av blom- och fågelbilder, även om våren framskrider med en mängd vitsippor och såväl blåmesar som rödhakar pep åt mig på närhåll när jag hade båda händerna fulla med vårkliande pållar (för de kan ju inte klia på varandra - eller?). Jag har även sett flera rovfåglar längs med vägarna - en bra gissning är ju ormvråkar men egentligen har jag inte större kunskap om hur man ser skillnad på dem.

En mer eller mindre vild fågel fastnade suddigt på min mobilkamera när jag cyklade hem från stallet - en fasan. Blomrabatten hemma har även nått sin höjdpunkt - älskar dess vårblommor så mycket att jag inte vågar riskera dessa genom att plantera sommarblommor!

Fasan snor frön från småfåglarna.

Påskliljor och pärlhyacinter

Därutöver har vi varit med skolan och besökt en helt underbar KRAV-märkt fårgård, fullt med lamm. Två föddes medan vi var där, och en tredje var på väg. Bråda dagar för alla fårfarmare!

Blandfår av kött-typ

Och helgen, som brukar kunna tillägnas någon promenad med kameran i fickan, gick istället till hästen jag delar med min syster. På lördagen tävlade de och på söndagen red jag en morgonsväng.

90 cm! syrran och pållen
Pållen och hennes kompis leker livet i hagen på morgonkvisten
Sen måste jag bara njuta över hur dagarna blir längre och kvällarna allt vackrare. Ingen stress för att hinna med att vara ute runt skola och stret. Nej, nu kan man utan problem uppleva dessa vackra himlar:

Solnedgång och otålig häst som tycker fotografering är jättetråkigt