lördag 4 juli 2015

Smått och gott i trädgård och skog

Som vanligt så började jag rensa rabatten jättesent men nu är i alla fall fröna i jorden och redan börjat kika fram och de frön som jag trodde jag hade misslyckats med förra året har faktiskt glatt blommat i år! Både timjan, blåklint och prästkragar har blommat fram till min förvåning. Och det roligaste med att rensa rabatter? ALLA INSEKTER! Titta vilken fin tusenfoting! (dubbel uppsättning av ben på varje segment)
Tusenfoting!
Och så båda myra, gråsugga och kvalster! Vet inte riktigt vilken sort myra den gula är, men ingen pissmyra iaf för de har inte försökt attackera mig när jag rensar ogräs. Jag ska bättra mig och kolla upp arter mer nästa gång men har fastnat i deckare hela veckan.

1) myra 2) gråsugga 3) kvalster
I skogen hittade jag andra kryp, t.ex. bärfisar. Såg inte ryggen på den röda halvvingen så osäker på vilken det var.


Dagen var också riktigt solig vilket fyllde blommor och buskar med bin, humlor och getingar. Fick många bilder, men denna blev riktigt bra.

Geting
Spindlarna poserade också, dagen till ära, men såg bara till två stycken varav den nedan var den som jag var störst. Den bebodde en skogsäng jag besökte och försökte hitta intressanta arter på. Tyvärr var den överlag trivial, men några vacka grönvita nattvioler fick jag se i alla fall.

Snabblöparspindel

Grönvit nattviol
Förutom nattviolen hittade jag även vanlig viol, osäker på om det var skogs- eller ängstypen, men så här ser de faktiskt ut medan de slår ut.

Viol på väg att slå ut
Dagen innan jag gick till ängen för att spana arter så tog jag en långpromenad längs några mindre vägar. Många fina blommor fångade min blick.


Polygala - någon sorts jungfrulin - beströdde dikeskanten med sina olika färger. På ängs- och betesmarker indikerar jungfrulin en historia av hävdning.
Polygala
Vitpyrola
Jag stötte även på pyrola - ser lite ut som en fejkad liljekonvalj. Ögonpyrolan är en indikatorart i skog, men vitpyrolan verkar vara ganska vanlig. Denna samling växte precis invid en gammal asfalterad väg som helt växt igen.

Ett rådjur störtade brådraskat iväg när den fick syn på mig, men jag fick en bild innan den flydde in i skogen.


Och bara för att jag senast sa att jag aldrig lyckades få en bra bild på en fasan så poserade en fasan hane för mig i flera minuter... Fasanen är en inplanterad fågel faktiskt och inte naturlig för Sverige egentligen.


Den här promenaden var full med tjatter från talgox- och blåmesungar. Det var så man fick ont i huvudet av allt oljud, och en liten blåmesboll stirrade argt på mig medan jag fotade. Men jag fick en bild där den inte såg så sur ut i alla fall!

Blåmes unge
En skatmamma såg också ganska trött ut på sin unges ihärdiga tjat.

Skata med ungeJag fick se tre nya arter - först ut trädpiplärkan. Min dåliga bildkvalitet lurade mig och jag fick ta hjälp av en facebookgrupp för att identifiera denna. De längsgående strecken på sidan syns inte så bra nämligen, och jag blev förvirrad av att det såg ut som den hade ett halsband på en annan bild. Men habitatet och beteendet stämde bra överens så min första instinkt var rätt om trädpiplärka så jag skulle ha litat på instinkten!

Trädpiplärka
Jag fick också se en trädgårdssångare som tydligen identifieras på att den inte egentligen har några tecken som går att identifiera!! Jämnt brun utan specifika märken - nog mest lik en näktergal tyckte jag.
Trädgårdssångare
Så till den som jag var allra gladast över - gärdsmygen! Och faktiskt en hel skock gärdsmygsungar på köpet. De satt och pep i blåbärsriset nära grusvägen och när jag kröp mig framåt flög de upp i småträden invid och gav mig lite fotomöjligheter. Det är en charmerande liten fågel med en superfånig stjärt som sticker rakt upp.

Gärdsmyg, ungar
Jag hittade även två andra typer av insekter jag inte kunde identifiera, samt en svart, taggig larv som nog kommer växa upp till någon skalbagge eller dylikt.

1) pytteliten blålysane insekt 2) någon sorts neuroptera?

Svart, taggig larv

Trötta på insekter? Nåja, det finns ju insekter som de flesta gillar också - fjärilar! Den första är en blåvinge av något slag - jag har fastnat mellan silverblåvinge eller puktörnblåvinge pga en tunn svart linje på ovansidan och prickarnas utformning på undersidan men hittar inte de känntecken som särskiljer dessa två arter från varandra.

Blåvinge
Okänt mott

Jag såg även två mott, varav den över var okänd men väldigt ljus och gav mig en rolig bild tillsammans med något annat okänt kryp. Den under är troligtvis ett trädgårdsgräsmott. Mott är ju väldigt små fjärilar och oftast ser man dem nästan som en liten fluga som fladdrar runt i gräset och när de landar är de nästan osynliga igen.

Trädgårdsgräsmott
En annan liten fjäril var dessa allmänna brokvecklare (tror jag).

Allmän brokvecklare


Sen har jag även insett att det inte bara är rapsfjärilen som är vit med ljusa streck och detta foto kan nog föreställa en svartribbad vitvingemätare, eftersom antennerna inte verkar ha klubbform.

Svartribbad vitvingemätare?
Och nedan är en vit mätare av något slag. Jag gissar på blekgul lövmätare och jag tror det är samma art på båda bilderna, men det är olika individer. Men silverfärgen på den högra skulle jag vilja ha som brudklänning om jag nånsin får för mig att gifta mig i klänning!

Blekgul lövmätare?
Jag hittade flera dagfjärilar under promenaden, men inte så många jag hade hoppats på. Nu när det blivit riktigt hett och soligt får jag väl pallra mig ut trots min motvilja för värme. Trots allt gillar ju fjärilarna solen.

1) blåvinge? 2) Pärlgräsfjäril 3) Liten buskmätare?
Allra sist, en söt liten snigel som påminnelse för mig att skynda på och få ut mina bilder från promenaden jag tog till jobbet i veckan, men ni får vänta någon dag till på dem!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar