måndag 22 juni 2015

Ännu fler besök på Herrebro

Min favvoplats! Nu har jag en hel samling bilder därifrån, bland annat av en gulsparvshane som hade favoriserat en skylt.


Och på vägen i skymningen blev jag överflugen av både tornseglare och fladdermöss.

Tornseglare
I ett senare inlägg kommer jag visa lite skillnader på svalor och tornseglare (som förr kallades tornsvala, men som faktiskt inte är släkt).
Fladdermus
Även bland våtmarksfåglarna hade ungarna kommit! En tofsvipaföräldrer försvarade sina ungar intensivt mot ett gäng ligister (krickor). Fast det måste ha varit svårt eftersom ungarna sprang överallt och på stort avstånd från varandra.

Tofsvipa med ungar
Även svarthakedoppingarna var på väg att få ungar! Nu har jag inte varit där på ett tag och sett vad som hänt, men senast låg tre styckten och ruvade vad jag såg


Svarthakedopping
Gänget med ligister flög omkring och verkade omvartannat busa med varandra. Kändes som ungfåglar, men det är ju för tidigt för det (de var ju inte födda i år liksom). Kanske bara ungkarlar helt enkelt?

Kricka
Jag har även sett flera vadare och fått hjälp av den riktiga fågelskådaren Robert att identifiera dem när han var på plats. Men jag är inte säker på om jag har matchat fotona rätt, så det är helt mitt fel om det inte blivit rätt.

Mindre strandpipare
Den mindre strandpiparen höll till upp bland jorden på avfallsområdet faktiskt - det var minst två stycken, kanske tre.
Grönbena - och en strandskata
Grönbenan är fortfarande en som jag tycker är svår - ganska oansenlig, grönaktiga ben (svårt att se på avstånd), inte superlång näbb och ingen tydlig vit buk. Men det finns ju snäppor som påminner tycker jag... Dock inte drillsnäppan nedan. Den är jämnare brun på ovansidan och tydligt vit på buken med en vit kil framför vingen (som bara drillsnäppan har av snäpporna!).
Drillsnäppa
Sångsvanarna gled också förbi och visade upp sig.


Sedan så har vi ju vår vanliga sädesärla som alla känner till, eller hur? Inget konstigt med den. Fin, men inget superfascinerande kanske.

Sädesärla
Och så finns en oerhört läcker kusin - gulärlan. Jag har aldrig sett den förut, men jag tror jag nu även sett den vid stallet faktiskt. Rör sig som en sädesärla men klargul med blått huvud - en riktigt svenskfågel? Lite som kycklingmärket...

Gulärla


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar