lördag 2 maj 2015

Ekolog-grillning

Som den fyndiga klasskompisen påpekade - det är osagt om det är ekologer som grillar, ekologer som grillas, eller om ekologiska produkter ska grillas. Oavsett så träffades vi ett gäng vid Rosenkällasjön i Tinnerö eklandskap precis utanför Linköping. Detta är en ganska nyskapad fågelsjö och det finns ett jättefint "grillhus" under tak med tillhörande ved som man kan låna, en toalett och allt är handikappsanpassat.


Det är en bit att ta sig dit, men väl värt ansträngningen. Vi satte i alla fall gång elden och sen turades vi om att spana fåglar ute på den blanka sjöytan. Vi började med gömslet som hade en smart övertäckt gång så att man inte störde fåglarna på vägen ut.


Redan på vägen dit såg vi bofinkar och årets första sädesärla för mig i Östergötland. En söt liten sak som poserade på bjälken ovanför gången till gömslet.

Sädesärla
Därefter gömde vi oss en stund i gömslet och det första vi såg var ett hav av svanar, de flesta knölsvanar. Det finns ju flera olika svanar i Sverige och knölsvanen är nog den man ser oftast - i alla fall är det den jag ser ute i skärgården för jämnan men jag kanske inte har kollat så noggrant innan. Skillnaden mellan knölsvan och sångsvan är att knölsvanen har en svart näbbrot och svart "knöl" ovanför näbben, medan sångsvanen har en rak, orange näbb med svart på tippen.

Knölsvan
 Jag har också för mig att bara knölsvanen simmar med vingarna som "segel" (se övre, vänstra bilden). 
Sångsvan
Knölsvanarna var nog på väg att ruva, för det var en mycket sur knölsvan som kom flaxande mot oss när vi passerade förbi en annan svan som låg i en vassrugge. Havet av knölsvanar avbröts här och där av kanadagäss och jag tror jag har förklarat hur dessa känns igen tillräckligt många gånger nu? Nedan är en fin sidobild med bra ljus i alla fall.


Kanadagås
Snabbt i gömslet pekade min klasskamrat på ett par doppingar som vi snart kom fram till var skäggdoppingar. Sommardräkten är lättigenkännlig med svarta tofsar över öronen och bruna polisonger och en vit hals.

Skäggdopping
Vi såg också en ny andart för min del nämligen snatteranden, en oanselig men oerhört vacker flintgrå and. Honan ser som vanligt ut väldigt mycket som alla andra andhonor med gråspräcklig fjäderdräkt. Hanen är dock grå och betydligt mindre färggrann än många andra hanar. Faktiskt så påminner färgen väldigt mycket om en egenuppfödd kanin jag hade i min ungdom som var alldeles flintgrå och glansig.
Snatterand
Det var dock inte den enda nya anden jag lyckades få se, utan även en brunand på mycket långt avstånd. När den är närmare är det nog svårt att missta det bruna huvudet, svarta bröst och stjärtpartiet och det vita mittpartiet för något annat än en brunand.

Brunand
Vid det här laget hade vi även besökt bryggan som gick betydligt längre ut i sjön än gömslet. Den var också bra uppbyggt och hade fin överblick. Det fanns även spångar längre bort efter ett skogsparti där underbara hassellundar växte längs med strandängen.

Brygga med sothöna i förgrunden
Inte långt från brunanden såg jag årets första vigg (eller det var inte jag som upptäckte den precis, men ändå). Till skillnad mot knipan har vigghanen en tofs på bakhuvudet och har mer svart i fjäderdräkten.

Vigg
Medan vi åt vår grillade mat och fick både kläder och väskor att bli inpyrda med rök så att jag luktade skogsbrand i en vecka så såg vi även några rovfåglar, varav bara en som jag lyckades fota. Ingen bra vinkel eller ljus, men chansen är nog störst för att det är en ormvråk.

Ormvråk?
Vi såg även insektsgnag och honhumlor som försökte hitta bon och det överhuvudtaget en supertrevlig kväll som jag gärna gör om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar