söndag 11 maj 2014

Småpromenader

Inte alla fotorundor behöver vara välplanerade! Här kommer lite bilder och erfarenheter från två kvällspromenader som jag gjorde häromveckan. Lite vårblommor och fåglar, både vanliga och ovanliga. Först och främst stötte jag på en blomma jag var övertygad var en jordreva, som den jag fotograferade på Missjö, men icke då. Istället verkar denna skönhet - en plister - vara vanligare att se runt Norrköping. Den har inga "prickar" inuti och blomman är mer utdragen som en strut i formen. Därutöver hittade jag några till som inte var helt lätta att identifiera - tre av dem verkar vara rudimentär (den ev. nunneörten, fältkrassingen och åkerveronikan) som alla växte på en nygjord jordbank som börjat beväxas denna våren. Den okända växten hittade jag bland gräs vid vägen.
Rödplister
1) Nunneört? 2) Fältkrassing? 3) Åkerveronika 4) Ingen aning - någon idé?

 Många vackra och högljudda fåglar gjorde sig påminda - rödhaken har ni sett förut på min blogg men nu några veckor senare är hanen ännu rödare och tydligare.

Rödhake
 Steglitsen är en fågel jag ju inte sett under något annat år och med tanke på dess vackra teckning förstår jag inte hur jag missat den! Men den gömmer sig väl och färgen syns inte bra förrän i närbild.

Steglits
Blåmesar dansade runt bland träden och jag fick lite fler bra foton än jag fick första gången. Framförallt reagerade jag på hur enkelt den hängde (ofta upp och ner) i smågrenar! Riktiga akrobater.

Blåmes
Sen hoppas jag att någon har bra tips om var man kan identifiera larver! Här nedan är en fjärilslarv, men jag har ingen aning om vilken art. Fjärilsordningen kan man se i de fyra "magfötterna".

Okänd fjärilslarv
Under en annan promenad hittade jag följande vackra växter. Två vanligare (Skelört och löktrav) och två ovanligare, ramslök som är Sveriges enda naturliga lök och Sibirisk nunneört som förmodligen odlats i en trädgård i närheten tidigare.

1) Ramslök 2) Sibirisk nunneört 3) Skelört
Löktrav
 Här får ni även en bunt av fåglar som de flesta av er känner igen. Gräsand, björktrast och duva är ju ingen ovanlighet i staden. Inte heller fiskmåsen - men jag har just lärt mig att fiskmås och trut inte är helt lätta att särskilja. Färgen på benen, storleken (på kropp och näbb) samt en röd fläck på näbben skiljer dem, men det är ju inte helt lätt att se på mina foton! Eller på avstånd... Och är inte gräsandshonorna oerhört välkamouflerade? Såg du henne på fotot?
Vä, övre: gräsänder. Vä, nedre: björktrast
Hö, övre: fiskmås? Hö, nedre: duva
 En grej jag lärt mig på faunistikkursen jag går är att om man skakar på en gul blomma (t.ex. maskros) så får man ut pyttesmå djur som med största sannolikhet är tripsar. De har väldigt speciella vingar som ser ut som fjäderpennor, men det kan du inte se på mina foton...

Trips, troligtvis!
Sen kunde jag inte låta bli att ta foton på alla vackra blommande träd! Har inte identifierat dem, men visst är det underbart att se?
Blommande träd
Allra sist kommer två närbilder jag är oerhört nöjd med. En geting (bästa sättet att artbestämma är att fota ansiktet, men så nära fick jag inte komma förrän den flög iväg) och fästena på en murgröna.

1) geting 2) murgröna och dessa "fästen"

Nästa blogg blir om mitt andra besök på Herrebro våtmark!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar